Fitness, Nutritie, Sanatate

Indulcitorul natural din Stevia supranumit zaharul verde sau zaharul sanatos

Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) este o planta originara din America de Sud si America Centrala. Stevia se inrudeste cu musetelul si a fost folosita de secole de indienii Guarani din America de Sud. Stevia a fost initial cunoscuta drept „planta dulce” deoarece in forma sa naturala este de 20-30 ori mai dulce decat zaharul de masa, iar ca extract are o putere de indulcire de 100-300 ori mai mare. Desi mult mai dulce decat zaharul, stevia are extrem de putine calorii si nu influenteaza glicemia.

Indulcitorii de stevie sunt probabil cel mai bine cunoscuti si utilizati in Japonia, dupa ce în 1970 a fost interzisa zaharina. Intre anii 1970-1980, stevia a inceput sa apara in magazinele de tip „plafar” din America de Nord si Europa. Organizatia Food and Drug Administration (FDA) din SUA a refuzat cateva incercari de comercializare a steviei ca si aditiv alimentar. Conform cu Dietary Supplement Health and Education Act (DSHEA) din 1994, frunzele sau extractele de stevie au fost aprobate doar pentru a fi folosite ca si supliment alimentar in SUA (FDA, 1995). In America de Sud, China, Japonia si Coreea, indulcitorii care deriva din stevie sunt permisi ca si aditivi alimentari. Recent, acesti indulcitori au fost aprobati si in Mexic, Australia, Noua Zeelanda si Elvetia. In 2008, Comisia Europeana pentru Autoritatea Europeana a Sigurantei Alimentelor (EFSA) a reexaminat gradul de siguranta al steviol glicozidelor. Dupa ce s-au luat in calcul toate datele cu privire la stabilitate, produsii de degradare, metabolism si toxicologie, EFSA a stabilit o doza zilnica admisa pentru steviol glicozide, exprimata ca echivalenti steviol, de 4 mg/Kg corp/zi (JECFA, 2007).

Beneficiile plantei de Stevia pentru organism

  • Reglarea sistemului imunitar: Extractele din frunzele steviei prezinta activitate antivirala si antimicrobiana. Extractele apoase fermentate au activitati puternic antimicrobiene, antibacteriene si antifungice pentru o gama larga de bacterii patogene, incluzand si Escherichia coli, fara sa afecteze flora intestinala (Ghosh et al., 2008). Extractele apoase fierbinti inhiba replicarea rotavirusului uman in vitro prin blocarea atasarii virale de celule (Takahashi et al., 2001).     S-au demonstrat efectele inhibitorii ale extractelor si componentelor lor polifenolice asupra initierii şi dezvoltarii tumorilor.
  • Efect antioxidant: Extractul din frunze de stevie prezinta activitate antioxidanta atribuita interactiei cu electronii radicalilor liberi si superoxizilor. Extractul metanolic din frunzele de stevie contine o concentratie ridicata de polifenoli totali si flavonoide si previne peroxidarea lipidica, propagarea radicalilor liberi si extirparea componentei ADN-ului. Un studiu asupra potentialul in vitro al extractului etanolic din frunzele de Stevia rebaudiana indica faptul ca acesta se comporta ca agent natural antioxidant, inhiband de asemenea radicalul hidroxil, oxidul de azot si anionii superoxizi.
  • Reduce problemele digestive: Glicozidele vegetale au un efect calmant asupra iritatiei mucoaselor gastrice, fiind prin urmare eficiente in tratarea problemelor gastrointestinale si a arsurilor de stomac. În timp ce o ceașcă cu ceai cald de stevia tratează problemele de sănătate legate de dificultățile digestive, ceaiul rece din stevia va va proteja de arsuri.
  • Ajuta la pierderea in greutate: Zaharul reprezinta o mare parte în alimentația de zi cu zi, nu numai în străinătate (în alimentația americană, până la 16% din totalul caloriilor), dar si in tara noastră. Consumul ridicat de zahăr se reflectă în greutatea corporală, dar are și alte efecte adverse asupra sănătății noastre. [12] Chiar la început am mentionat ca Stevia este un indulcitor non-caloric, ceea ce o face o alternativa sanatoasa a zaharului daunator. Stevia reduce aportul de zaharuri si calorii nesanatoase, ceea ce se poate reflecta in greutatea voastra, in timp. Stevia nu rezolva doar problemele de obezitate ci și efectele asociate cu acestea, cum ar fi diabetul sau sindromul metabolic.

Cum se foloseste Stevia in preparate

Stevia se gaseste sub forma lichida sau sub forma de pulbere. Extractul din stevia este de aproximativ 200 de ori mai dulce decat zaharul obisnuit, deci trebuie sa ai mare grija la cantitatea pe care o folosesti.

Dacă ai cumparat stevia lichida, cel mai usor este sa o adaugi in bauturi pentru indulcirea acestora, in ceaiuri sau chiar in limonade. 1 lingurita de zahar poate fi inlocuita cu un varf de lingurita de praf de Stevia sau 2-4 picaturi de stevia lichida.

Desi se poate folosi si pentru indulcirea prajiturilor, trebuie sa ai grija in privinta cantitatii pentru ca este mai dulce si poate schimba textura preparatului. 100 de grame de zahar pot fi inlocuite in retete cu 40 ml de stevia lichida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *